Du vet väl att du kan lämna överbliven och använd mat- och frityrolja på återvinningscentralen i din kommun? Då förhindrar du stopp i avloppet samtidigt som det använda matfettet kan förvandlas till bioprodukter såsom biogas, biobränsle, stearinljus och kosmetika.

 

Sedan hösten 2014 kan du lämna använd mat- och frityrolja på återvinningscentralen - något som Munkfors kommun var först med i Värmland. Det finns två behållare utsatta och i den ena kan du lämna hela flaskan med matfett/olja medan du i den andra enbart häller över oljan du vill återvinna.

Varför ska jag återvinna mat- och frityrolja?
Spolar man ner mat- och frityrolja i avloppet så kan oljan orsaka stopp i avloppssystemet i ditt hus eller i kommunens ledningar. För att minska risken för stopp i rören är det också bra att hälla över överblivet matfett, från till exempel stekpannan, i en behållare och att sedan torka ur stekpannan med papper innan du diskar den.

Vad händer med matfettet och frityroljan när jag lämnar den på återvinningscentralen?
Efter att den har blivit raffinerad används den till mängder av bioprodukter så som biogas och biobränsle. Oljans rester, det vill säga glycerinet, används till tvål, kosmetika, stearinljus och biofoder till djur.

Hur förvarar jag den använda oljan hemma?
Häll exempelvis tillbaka oljan i sin flaska eller dunk när du är klar med matlagningen. När du steker i fett i stekpannan bör du även hälla över det överblivna fettet i samma behållare. Har du redan återvunnit din oljeflaska kan du ta vilken flaska som helst. När den är fylld kan du tömma den i behållaren på återvinningscentralen och sedan upprepa proceduren nästa gång din behållare är full. Eller så lämnar du hela flaskan eller dunken på återvinningscentralen.

1. Spara efter stekning, 2. Häll i flaska eller.. 3. i en dunk, 4. Åk till återvinningscentralen.

Visste du att...

  • ... En liter av all sorts olja i sjövatten förorenar 1 000 liter vatten och därmed dödar 100 000 fiskägg?

Mer information finns på mpgroup.eu och bioenvo.com